kros mi pokaze i wytłumaczy jak to zrobic
Basia:

tangensem kąta rozwartego β, widocznego na rysunku, jest liczba nalezaca do przedziału
a) (−2, −1)
b) (−1, 0)
c) (0,1)
d) (1,2)
a ten punk to K (−6, 5)
21 mar 14:08
f123:
21 mar 14:11
f123: tylko sie upewnie, odpowiedz to b?
21 mar 14:11
f123: A wiec wyznaczasz rownanie proste przechodzacej przez punkt K i poczatek okladu wspolrzednych,
jak wiadomo wspolczynnik kierunkowy prostej jest to tg kata nachylenia prostej do osi ox czyli
tgβ = a
21 mar 14:15
wredulus_pospolitus:
punkt K leży na prostej o równaniu: y = ax
wyznaczamy wzór tejże prostej:
5 = a*(−6) −−−> a = − 5/6
która odpowiedź pasuje
21 mar 14:15
Jerzy:
Niech α = 180 − β
tgα = 5/−6
tgβ = tg(180 − α) = −tgα = 5/6
21 mar 14:16
Basia: no ja nie wiem czy b
21 mar 14:16
f123: @Jerzy nie powinno byc tgβ = −5/6 ?
21 mar 14:17
Jerzy:
Powinno, pomyliłem się
21 mar 14:20
Basia: Dziękuje za pomoc
21 mar 14:22
Jerzy:
Bez przesady : tgβ = y/x = 5/−6 ( z definicji )
21 mar 14:49