Twierdzenie o różniczkowaniu lub całkowaniu szeregów
tomek: Wykorzystując twierdzenia o różniczkowaniu lub całkowaniu szeregów pokazać, że dla każdego x ∈
(−1, 1)
prawdziwe są równości:
∑(od n=1 do nieskończoności) nxn = X(1−x)2 (w liczniku jest sam "x")
Potrzebuję pełnego wyjaśnienia jak to zrobić żeby samemu rozwiązać resztę przykładów
21 mar 13:59
jc: | | 1 | | x | |
x + 2x2+ 3x3 + ... = x (x + x2 + x3+...)'=x( |
| )' = |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
21 mar 14:11
Adamm:
łatwiej zobaczyć, gdy napisze się x(1+x+x2+...)' zamiast x(x+x2+...)'
21 mar 14:18
tomek: Dlaczego w drugiej równości nie jest x(1+2x+3x2+...)? Dlaczego pomijane są współczynniki?
21 mar 14:19
Adamm:
(1+x+x2+...)' = 1+2x+3x2+...
zauważ, że mamy tam '
21 mar 14:22
PW: | | 1 | | 0(1−x) − 1(1−x)' | | 1 | |
( |
| )' = |
| = |
| , ale |
| | 1−x | | (1 − x)2 | | (1 − x)2 | |
| 1 | |
| = (wzór na sumę szeregu geometrycznego o ilorazie x, |x|<1) = ∑xn, a więc |
| 1 − x | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = ∑nxn−1 = |
| . |
| | 1−x | | (1 − x)2 | |
Pomnożenie ostatniej równości przez x daje
21 mar 14:31
tomek: Okej, następny przykład mi nie wychodzi,
∑(od n=1 do niesk.)n(n+1)xn=2x(1−x)3
dla n=1 → 2x
dla n=2 → 6x2
L=2x+6x2+12x3+...=2x(1+3x+6x2+...)=2x(x+32x2+...)'=(2x) x(1−3/2 x)' no i
dalej nie wychodzi.
W dodatku mianownik ma być do trzeciej potęgi
21 mar 15:01