Zadanie na tożsamość gradientu
Mateusz : Kochani mam udowodnić taką tożsamość
div αv = αdiv v + v*grad α
gdzie α to pole skalarne, a v to wektor. Proszę o jakąś podpowiedź bo ja już wysiadam.
21 mar 13:54
jc: Po prostu licz.
v=(p,q,r)
div av = (ap)x + (aq)y + (ar)z = (ax p + ay q + az r) + a (px + qy + rz)
= v grad a + a div v
21 mar 14:09
Adamm:
| | d(αv) | | d(αv) | |
div(αv) = |
| +...+ |
| |
| | dx1 | | dxn | |
| d(αv) | | d(αv1) | | d(αvn) | |
| = ( |
| , ..., |
| ) = |
| dxi | | dxi | | dxi | |
| | dv1 | | dα | | dvn | | dα | |
= (α |
| + |
| v1, ..., α |
| + |
| vn) = |
| | dxi | | dxi | | dxi | | dxi | |
| | dv | | dα | |
div(αv) = ∑i (α |
| + |
| v) = α div(v)+grad(α)*v |
| | dxi | | dxi | |
21 mar 14:13
Mateusz : Dziękuję! Zapomniałem o wzorze na iloczyn pochodnych.Eh...
21 mar 14:28