Funkcja f opisana jest wzorem f(x)= √x .Zatem: A B C
Zygfryd: Funkcja f opisana jest wzorem f(x)= √x .Zatem: (ODP C)
A dziedziną funkcji f jest zbiór liczb całkowitych
B funkcja f nie ma miejsc zerowych
C dla argumentu 3 funkcja f przyjmuje wartości √3
D funkcja f przyjmuje tylko wartości dodatnie
Dlaczego nie pasuje B?
21 mar 11:54
Eta:
f(x)=0 ⇒ √x=0 ⇒ x=0 −−− miejsce zerowe
21 mar 11:59
Jerzy:
Bo masz wskazać prawidłową odpowiedź, czyli C
B jest fałszem, bo funkcja ma miejsce zerowe.
21 mar 12:02
Zygfryd: D nie, ponieważ 0 nie jest dodatnie tak?
21 mar 12:14
Jerzy:
Tak.
21 mar 12:15