Jeżeli ab^2 i a^3b są wymierne i niezerowe, to czy a i b też muszą być wymierne?
xxx: Jeżeli ab
2 i a
3b są wymierne i niezerowe, to czy a i b też muszą być wymierne?
Proszę o jakąś wskazówkę jak zacząć, bo nie mam pomysłu
21 mar 11:08
Jerzy:
a*(√b)2 = ab
(3√a)3*b = ab
21 mar 11:18
ABC:
pobaw się czterema działaniami, jak pokażesz na przykład że b5 musi być wymierne a potem b6
też musi być wymierne to b jako ich iloraz też
21 mar 11:18
Jerzy:
Nie tak,
a*(√2)2 = 2a , w drugim pod pierwiastkiem wpisz 3
21 mar 11:22
xxx: a*(√2)2= 2a
(3√3)3*b=3b
czyli mogę napisać że 2a=ab2 a 3b=a3b ?
21 mar 11:38
Jerzy:
Źle zrozumiałem treść zadania
21 mar 11:43
ABC:
możesz zacząć tak
skoro ab2 wymierne to a3b6 wymierne , a stąd b5 wymierne
pokaż podobnie że b6 jest wymierne
21 mar 11:54
xxx: ok dzięki ABC spróbuję w ten sposób
21 mar 12:06
Adamm:
ani b, ani b6 nie muszą być wymierne
b = π, a = 0
21 mar 14:24
Adamm: nie przeczytałem dokładnie, niezerowe
21 mar 14:24