Narysuj wykres funkcji
Zagubiony: Moglibyście pokazać mi oraz wytłumaczyć jak będzie wyglądać wykres funkcji:
a) f(x) = tg(−x)
b) f(x) = tg(−x) − 2
Potrafię zrobić przykłady typu: f(x) = −tg x + 5, ale w tym wypadku nie wiem

Z góry dziękuję za odpowiedź
21 mar 03:33
wredulus_pospolitus:
f(x) = tg(−x)

odbijasz symetrycznie wykres g(x) = tg(x) względem osi OY
czyli: to co jest na lewo od osi OY idzie na prawo i vice versa.
f(x) = tg(−x) − 2 <−−− jak poprzedni tylko później jeszcze cały wykres o dwa w dół
21 mar 03:47
wredulus_pospolitus:
g(x) = tg(x)
f(x) = tg(−x)
21 mar 03:48
Zagubiony: Czyli dobrze rozumiem? Jeśli f(x) = −tg(x); g(x) = tg(−x) to: f(x) = g(x)?
21 mar 14:31
Szkolniak: tak
21 mar 14:46
Zagubiony: W tym wypadku to bez znaczenia, ale teraz sobie przypomniałem że sytuacja: f(x) = −g(x) to
odbicie wg osi OX, a f(x) = g(−x) to odbicie wg osi OY (tak jak wyżej jest napisane) tak?
Niech ktoś potwierdzi i rozwieje moje wątpliwości, dzięki.
21 mar 14:49
Szkolniak: tak jest
21 mar 14:53
Jerzy:
@ Bleee , tgx jest funkcją nieparzystą.
21 mar 15:08
wredulus_pospolitus:
Jerzy − podałem ogólny sposób jak przekształcić, bez wchodzenia w szczegóły odnośnie samego
wykresu funkcji f(x) = tgx
21 mar 15:25
Jerzy:
Ale młodzież się uczy,jak mawiał Pan Kobuszewski
21 mar 15:26