Kąty, trójkąt
Szkolniak:

Trójkąt ABC, w którym |AC|=4, |BC|=6 jest wpisany w okrąg o środku w punkcie O. Styczne do
okręgu poprowadzone przez punkty A i B przecinają się pod kątem α=60
o. Oblicz pole trójkąta
ABC.
Mam pewien pomysł, ale wychodzą mi bzdury.. Jakaś wskazówka?
21 mar 01:23
wredulus_pospolitus:
Popraw treść zadania.
Dane nierealne.
∡AOC = 120
o −−−> ∡ABC = 60
o
|AC| = 4
2r > |BC|
| 8 | | 8 | |
| < |
| < 6 = |BC| <−−− sprzeczność |
| √3 | | 1.5 | |
21 mar 02:31
wredulus_pospolitus:
2r ≥ |BC| winno być ... co nie zmienia nic a nic
21 mar 02:32
Eta:

Myślę,że ma być: |AC|=6 , |BC|=4
Z tw. o odcinkach stycznych |AD|=|DC| =6 ( bo trójkąt ADC równoboczny
Kąty dopisane mają miary 60
o = |∡ABC|
Z tw. cosinusów
6
2=4
2+x
2−2*4*x*cos60
o
x= 2+2
√6
P(ABC)= x*2*sin60
o= ..........
21 mar 02:57
Szkolniak: "dane nierealne" i wszystko jasne dlaczego wychodziły mi bzdury

coś mi właśnie nie pasowało
w tym zadaniu, ponieważ wychodziło mi że cos
2α równy jest czemuś ujemnemu.. dzięki za
odpowiedź
21 mar 04:46
an: Oczywiście ekierki i ołówka nie posiadasz o papierze nie wspominając,
ale widzę, że masz komputer zainstaluj np. Geogebrę obsługa stosunkowo prosta, a będziesz
mógł sprawdzić zadania
21 mar 11:10
Patryk: Tak zapytam z ciekawosci, z czego wynika ze kat ABC = 60?
21 mar 11:37
Patryk: Bo nie potrafie dojść do tego
21 mar 11:47
an: ←←Obok geometria i okrąg, kąty przeczytaj i przemyśl
21 mar 11:49
salamandra: Kat miedzy styczna a cięciwa jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cieciwie
21 mar 11:49
salamandra: @an ja właśnie nie mogłem się przekonać do tej geogebry bo głupiego przekroju bryły nie mogłem
normalnie narysować bo do wyboru było tylko „płaszczyzna przechodząca przez trzy punkty” i
jakieś bzdury wychodziły
21 mar 11:53
an: Jeśli chodzi o stereometrię to zbyt wiele tam nie można chociaż sporo można 'zobaczyć"
no i trzeba nabrać wprawy co jest może irytujące ale przy okazji wiele się można nauczyć,
zaleta program darmowy
21 mar 12:04
salamandra: Wspomniałeś, że jest do pobrania− czyli wersja online się różni od desktopowej?
21 mar 12:06
an: Nie wiem, ale jest do pobrania
21 mar 12:10