styczne uklad wspolrzednych
Kuba 15: Dany jest okrąg (x−7)2+(y+2)2=4 . Przez punkt P(2,0) poprowadzono dwie styczne do tego
okręgu. Wyznacz równania kierunkowe tych stycznych.
19 mar 23:54
Kuba 15: jedna prosta to chyba y=0 z tego co widzę ale nie iwem jak drugą wyznaczyć
19 mar 23:55
Kuba 15: bbardzo potrzebuje odpowiedzi
20 mar 00:07
Eta:
Równanie stycznej : s: y=ax+b i P(2,0) ∊s to b= −2a
styczna ma równanie
ax−y−2a=0
Odległość d środka S od stycznej to d=r=2 S(7, −2)
(5a−2)
2=4(a
2+1)
..........
a=0 v a=.....
to b=0 v b=.....
napisz teraz równania tych stycznych
20 mar 00:27
Eta:

styczne mają równania
===========================
i zgadza się z rysunkiem
20 mar 00:41