Sinus, cosinus i tangens
Pierroger: 1. Kąt α jest ostry i cosα=3/4. Oblicz sinα .
2. Kąt α jest ostry i cosα=4/5. Oblicz sinα i tgα.
3. Kąt α jest ostry i tgα=5/12. Oblicz cosα.
4. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 8 i 6. Oblicz sinus większego z kątów
ostrych .
19 mar 23:42
Szkolniak: 1) jedynka trygonometryczna i wybierasz dodatnie rozwiązanie, bo α∊(0
o;90
o)
| | sinα | |
2) to samo co powyżej (dodatnie rozwiązanie) i podstawiasz: tgα= |
| |
| | cosα | |
| | 5 | | sinα | | 5 | |
3) tgα= |
| i tgα= |
| , więc: 5cosα=12sinα ⇒ sinα= |
| cosα i jedynka |
| | 12 | | cosα | | 12 | |
trygonometryczna
19 mar 23:54
Eta:

1/ sinα=3/5 , tgα= 3/4
2/ cosα=12/13
3/ sinα=8/10=4/5
20 mar 00:01