xdx | ||
∫ | ||
2x2 − 3x − 2 |
1 | ||
2x2−3x−2=2(x+ | )(x−2) | |
2 |
x | A | B | |||||||||||||||||||||
= | + | ||||||||||||||||||||||
|
| x−2 |
1 | ||
x=A(x−2)+B(x+ | ||
2 |
1 | 4 | |||
A= | ⇒ B= | |||
5 | 5 |
1 | xdx | 1 | 1 | dx | 4 | dx | |||||||||||||||||||||||||
∫ | = | ( | ∫ | + | ∫ | )= | |||||||||||||||||||||||||
2 |
| 2 | 5 |
| 5 | x−2 |
1 | 1 | 2 | ||||
= | *ln|x+ | |+ | *ln|x−2|+C | |||
10 | 2 | 5 |
x | x | 1 | 1 | 2 | |||||
= | = | [ | + | ] | |||||
2x2−3x−2 | (2x+1)(x−2) | 5 | 2x+1 | x−2 |
1 | 2 | |||
całka = | ln|2x+1| + | ln|x−2| | ||
10 | 5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |