Kąty
Szkolniak:

Kąt między cięciwą AB a styczną do okręgu w punkcie A ma miarę α=35
o. Wówczas kąt β ma miarę?
Jedyne na co 'wpadłem', to że γ=55
o, ale to sprawa oczywista − natomiast jak mogę policzyć ten
kąt beta? Może coś z promieniem okręgu?
19 mar 22:05
Eta:
α=β bo są oparte na łuku AB
19 mar 22:07
19 mar 22:09
salamandra: Kat miedzy styczna a cięciwa jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cieciwie
19 mar 22:09
Mila:
Podpowiedź:
Kąt między styczną a cięciwą jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej cięciwie!
19 mar 22:10
Eta:
19 mar 22:10
Eta:
Mila salamandra Cię wyprzedził ( jeszcze trochę i przerośnie mistrza
19 mar 22:12
Szkolniak: pierwszy raz słyszę o takim kącie.. dziękuje w każdym bądź razie
19 mar 22:16
Eta:
19 mar 22:16
Mila:
Eto 
Do młodych świat należy.
19 mar 22:17
Eta:
Jak tak dalej pójdzie

to tylko młodzi zostaną
19 mar 22:20
salamandra: Nowicjusz po prostu podzielił się wiedzą, którą mistrz w listopadzie/grudniu przekazał
19 mar 22:21
Mila:
Mam nadzieję, że nie zostaniemy ukoronowane
19 mar 22:23
salamandra: Czyli wychodzi na to, ze ten trojkat jest prostokątny, to jak to możliwe, ze przeciwpdostokfna
nie przechodzi przez środek okręgu (nie jest jego średnica)?
19 mar 22:29