xx
poziomka: 1 W jednym zbiorniku znajduje się gaz o parametrach 𝑝1 = 2𝑀𝑃𝑎, 𝑉1 = 2𝑚3, 𝑇 = 300𝐾, a w
drugim 𝑝2 = 5𝑀𝑃𝑎, 𝑉2 = 10𝑚3, 𝑇 = 300𝐾. Jakie ciśnienie powstanie po połączeniu
zbiorników?
2. Jaki będzie wzrost temperatury gazu, jeżeli do 1 mola helu dostarczymy 10kJ ciepła
a. W procesie izochorycznym
b. W procesie izobarycznym
c. Jakie będą odpowiedzi a i b, jeżeli gazem było by powietrze?
19 mar 20:40
Leszek: 1) p1V1 = n1 RT⇒ n1 = p1V1/RT
Analogicznie dla drugiego gazu : n2 = p2 V2/RT
Po polaczeniu zbiornikow : pk( V1 + V2) = (n1 +n2) RT
2) a.
Q = ncv ΔT ⇒ ΔT = ......
b.
Q= ncp ΔT ⇒ ΔT= .......
cv i cp z tablicy
19 mar 22:23