Szereg geometryczny - próba znalezienia błędu w długim rozwiązaniu
Kamil: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (a
n) o wyrazach różnych od zera i wzorze
a
n = (log
1x)
n. Znajdź taką liczbę x, dla której suma wszystkich wyrazów o numerach
nieparzystych jest o 2 mniejsza od sumy wszystkich wyrazów o numerach parzystych.
Próbowałem dwa razy rozwiązać to zadanie, ale widocznie za każdym podejściem robię gdzieś
błąd. Oto moja próba rozwiązania zadania:
q ≠ 0 i a
1 ≠ 0
2 + (a
1 + a
3 + a
5 + ...) = (a
2 + a
4 + a
6 + ...)
Żeby uprościć powyższe równanie muszę obliczyć sumy dwóch szeregów geometrycznych. Aby
istniała suma nieskończonego ciągu geometrycznego to szereg geometryczny musi być zbieżny.
Będzie zbieżny wtedy i tylko wtedy gdy q ∊ (−1, 1). Więc obliczam q.
a
1 = log
1x
a
2 = log
21x
q = log{1}{x} = a
1
Teraz wyznaczam dziedzinę. Mamy 2 szeregi geometryczne, ale jeden iloraz q, ponieważ nadal
pierwszy szereg połączony z drugim to nieskończony ciąg geometryczny i ilorazie właśnie q.
log
1x > −1 i log
1x < 1
1) log
1x > −1:
log
1x > log
110
1x >
110
10 − x10x > 0
10x(10 − x) > 0
x ∊ (0, 10)
2) log
1x < 1:
log
1x < log10
1x < 10
1x − 10 < 0
1 − 10xx < 0
x(1 − 10x) < 0
x ∊ (0,
110)
3) log{1}{x} ≠ 0:
1x ≠ 10
0
1x ≠ 1
x ≠ 1
D = x ∊ (0,
110)
Skoro wiem dla jakich x'ów oba szeregi są zbieżne to mogę liczyć ich sumę i upraszczać
równanie.
L = (2 + log
1x) / (1 − log
1x) = [2(1 − log
1x) + log
1x] / (1 − log
1x) =
(2 − 2log
1x + log
1x) / (1 − log
1x) = (2 − log
1x) / (1 − log
1x)
P = (log
21x) / (1 − log
1x)
(2 − log
1x) / (1 − log
1x) = log
21x / (1 − log
1x)
2 − log
1x = log
21x
log
21x + log
1x − 2 = 0
Wprowadziłem zmienną pomocniczą t:
t = log
1x, t ∊ (−1, 1) (bo q = log
1x)
t
2 + t − 2 = 0
Δ = 9
u{Δ} = 3
t1 =
−42 = −2 nie należy do (−1, 1)
t2 =
22 = 1 nie należy do (−1, 1)
Jak widać na końcu wyszło, że żadne miejsce zerowe nie należy do przedziału q.

Wiem, że długi zapis, ale liczyłem to w zeszycie tak dokładnie, żeby nie popełnić błędu. Gdyby
ktoś zobaczył błąd to byłbym wdzięczny za wytłumaczenie dlaczego wystąpił.
Pozdrawiam!
Szkolniak: ja bym to rozwiązał w ten sposób:
q>−1 ∧ q<1
−logx>−1 ∧ −logx<1
a
1+2−2q
2=a
1q
a
1−a
1q+2(1−q
2)=0
a
1(1−q)+2(1−q)(1+q)=0
(1−q)(a
1+2+2q)=0
q=1 v a
1+2+2q=0
−logx=1 v log100−2logx=logx
logx=−1 v log100−logx
2=logx
x
3=100
x=
3√100∊D