Funkcja wykładnicza + pole powierzchni trójkąta
Pacio: Funkcja wykładnicza f określona jest wzorem f(x) = 4x , dla każdego z ∊ R. Na wykresie funkcji
g zdefiniowanej następująco: g(x) = f (x−1) + 2, gdzie x ∊ R, wyznacz taki punkt C, aby
trójkąt o wierzchołkach A = (log2 √2, 0) B = (1/2 log2 512, 0) I C miał pole powierzchni
równe 20.
19 mar 18:32
a7:

log
2√2=1/2 1/2log
2512=9/2
| | 1 | | 9 | |
A=( |
| ,0) B=( |
| ,0) |AB|=4 czyli wysokość musi być 10 (bo Pole =20=1/2*4*10) |
| | 2 | | 2 | |
czyli y=10 g(x)=10
g(x)=4
x−1+2
10=4
x−1+2
8=4
x−1
2
3=2
2x−2
2x−2=3
19 mar 19:05