wykres / trygonometria
kerdip: naszkicuj wykres funkcji sin2x+|cosx|*cosx
od czego tu zacząć / jak rysować takie złożone wykresy?
19 mar 18:16
wredulus_pospolitus:
dla cosx ≥ 0 masz:
f(x) = sin2x + cos2x = 1
dla cosx < 0 masz:
f(x) = sin2x − cos2x = −cos(2x)
rysujesz
19 mar 18:18
kerdip: dlaczego dla cosx<0
f(x)=sin2x−cos2x=−cos(2x)
w sensie ta prawa strona skąd to się bierze?
19 mar 18:22
wredulus_pospolitus:
wzór na cosinusa podwojonego kąta
19 mar 18:27
kerdip: faktycznie , już widze dzięki
19 mar 18:29