Graniastosłupy
Tomek: W graniastosłupie trójkatnym prawidłowym ABCA'B'C' punkt P należy do krawędzi CC' . Pole
powierzchni przekroju płaszczyzną ABP jest równe 540√3 .
Oblicz pole powierzchni podstawy tego graniastosłupa.
|AB|=24√3
|CP| : |PC'|=1/3
19 mar 18:14
Tomek: :(
19 mar 19:18
Eta:
W treści pewnie jest :
Oblicz pole powierzchni albo całkowitej albo bocznej
bo dla pola
podstawy , to nie ma co liczyć
| | a2√3 | |
Pp= |
| , gdzie a=|AB|=24√3 |
| | 4 | |
P
p=.......
19 mar 19:58
Szkolniak:

P
ΔABP=540
√3, zatem → h=45
|CP|=x
z ΔDCP:
x
2=2025−729 ⇒ x=27
| |CP| | | 1 | |
| = |
| ⇒ |PC'|=81, zatem wysokość graniastosłupa: |CP|+|PC'|=108 ... i dalej co |
| |PC'| | | 3 | |
tam potrzebujesz
19 mar 20:07
Eta:

Dodam bardziej czytelny rysunek do obliczeń
Szkolniaka
19 mar 20:17
Tomek: jest o polu podstawy i objętości
19 mar 20:22
Tomek: trzeba obliczyć pole podstawy* i objętość*
19 mar 20:22
Eta:
No to już wszystko masz podane jak na tacy ( wraz z rysunkami)
i licz............
19 mar 20:23