Graniastosłupy
Kasia18: Rozważmy wszystkie graniastosłupy prawidłowe trójkątne o objętości 432 . Wyznacz długości
krawędzi tego z rozważanych graniastosłupów, którego pole powierzchni całkowitej jest
najmniejsze możliwe.
Podaj długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa.
Bardzo proszę o pomoc <3
19 mar 18:10
Kasia18: ktoś by mógł pomóc?
19 mar 19:18
Szkolniak:
V=432
| | H*a2√3 | | 576√3 | |
V= |
| , stąd H= |
| |
| | 4 | | a2 | |
| | a2√3 | | √3 | | 1 | |
Pc= |
| +3aH= |
| *a2+1728√3* |
| |
| | 2 | | 2 | | a | |
niech P
c=f(a)
| | √3 | | 1 | |
f(a)= |
| *a2+1728√3* |
| |
| | 2 | | a | |
| | 1728√3 | |
f'(a)=0 ⇔ √3*a− |
| =0 ⇔ √3*a3=1728√3 ⇔ a3=1728 ⇔ a=12 |
| | a2 | |
19 mar 20:20
Kasia18: i Podaj długość wysokości tego graniastosłupa.
19 mar 20:20
Szkolniak: H=4
√3 
wystarczy podstawić pod 'H' w drugiej linijce
19 mar 20:41