Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(2,−1,3),B=(−6,7,5)
Danny: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(2,−1,3),B=(−6,7,5)
Nie mam pojęcia jak to dokończyć. Jedyne co mi na razie wyszło to środek odcinka C=(−2,3,4)
→
AB=(−8,8,2)
Ewentualnie równanie parametryczne prostej ab:
x = 2− 8t
y = −1 + 8t
z = 3 + 2t
19 mar 18:09
Danny: Czy to jest dobrze?
−8(x+2)+8(y−3)+2(z−4)=0
I wychodzi −4x+4y+z=24
19 mar 19:58
Leszek: Nie , bo punkt C nie nalezy do plaszczyzny : −4x +4y +z= 24
19 mar 22:27
Leszek: Takich symetralnych bedzie nieskonczenie wiele !
19 mar 22:32
Mila:
(x−2)2+(y+1)2+(z−3)2=(x+6)2+(y−7)2+(z−5)2⇔
π: 4x−4y−z+24=0
19 mar 22:45
Mila:
4*(−2)−4*3−4+24=0
19 mar 22:47