Granice - metoda rozwiązywania równań
Kamil: Mając takie równanie przykładowo:
limn→∞(log8x/1−log{8}x) = limn→∞(1+2+3+...+n/√n4+4)
Właściwie dlaczego mogę zapisać jako:
log8x/1−log{8}x = 1+2+3+...+n/√n4+4
Z czego taka możliwość wynika?
Byłbym wdzięczny za pomoc
19 mar 17:56
janek191:
Wg mnie po lewej stronie nie powinno być symbolu limes.
Tam jest x , a nie n.
20 mar 10:27
janek191:
Powinno być
2 log
8 x = 1 − log
8 x
3 log
8 x = 1
x = 2
====
20 mar 10:31
Kamil: No właśnie, a dlaczego tam nie powinno być symbolu limes?
20 mar 12:30
Kamil: Aaa ok, już rozumiem! W takim razie z tego to wynika.
Dziękuję
20 mar 12:31
janek191:
| 1 | | 1 + 2 + 3 + ... + n | |
| to granica ciągu an = |
| |
| 2 | | √n4 + 4 | |
20 mar 12:53