Matematyka
Mk: Przez województwo opolskie pociąg przejeżdża każdorazowo tą samą trasę z prędkością V.
W środę jego średnia prędkość była o 10 % większa niż zazwyczaj A w piątek o 10% mniejsza niż
zazwyczaj.
Czas przejazdu różnicy między piątkiem A środa wynosi 12 min. Jak długo trwał przejazd w środę?
19 mar 17:39
Tadeusz:
... przecież w opolskim już dawno nie jeżdżą pociągi
19 mar 18:03
Tadeusz:
opolskiem
19 mar 18:10
Maciess: V− prędkość standardowo
t
s,t
p − czas w środe i piątek
s=const.
| | s | | s | | s | |
t= |
| ts= |
| tp= |
| |
| | V | | 1,1V | | 0,9V | |
19 mar 18:22