stereo
jaros: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30 i 40 cm.
Spodek wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego tego trójkąta.ściana boczna o
największym polu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym α takim, że
| | 1 | |
tgα = 1 |
| . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. |
| | 3 | |
Wytłumaczy mi ktoś co mi dają mi informacje o tangensie oraz spadek wysokości na kąt prosty?
19 mar 17:19
salamandra: Spodek wysokości mówi ci gdzie znajduje się wysokość, spróbuj narysować i będziemy działać
19 mar 17:20
jaros: Narysowałem w zeszycie ale nie umiem przedstawić tego tutaj
19 mar 17:22
salamandra: Ja nie mam warunków żeby sobie to teraz narysować, jak ci się uda to postaram pomoc
19 mar 17:34
jaros:
19 mar 18:06
jaros: może być coś takiego?
19 mar 18:06
salamandra: Może pokaz zdjęcie z zeszytu, będzie prościej
19 mar 18:25
19 mar 18:31
salamandra: O matko, co to jest
19 mar 18:33
salamandra:

Z telefonu rysuje, ale moim zdaniem coś w ten deseń przejrzyściej wyglada
19 mar 18:34
jaros: ej no to dobrze wyglada w realu xdd
19 mar 18:36
jaros: zdjęcie z bliska i nie można uchwycić tej przestrzeni xD
19 mar 18:36
jaros: no ale mniejsza wiesz co dalej robić z tym kontem czy cos?
19 mar 18:37
salamandra: (spróbuj odwzorować mój rysunek) oblicz długość przeciwprostokątnej, oblicz pola tych ścian,
żeby wiedzieć która jest o największym polu
19 mar 18:44
salamandra: W zasadzie nie musisz jej obliczać bo to trojkat „pitagorejski”
19 mar 18:44
jaros: no wiadomo 30 40 50
19 mar 18:50
jaros: ale jak mam obliczyć pola ścian jak nie mam h żadnej z nich
19 mar 18:51
salamandra: No to licz pola ścian
19 mar 18:52
salamandra: h dwóch ścian będzie równe H
19 mar 18:52
Eta:

h
p=30*40}{50}= 3k ⇒k=8
to H=4k=..... to h
s=5k=.....
P
c= ..... = 2 720 cm
2
===============
19 mar 18:55
jaros: Co to jest k?
19 mar 19:08
salamandra: | | 4 | |
Masz tg = |
| , wiec to jest stosunek tych boków, nie możesz na sztywno napisać ze to jest 3 |
| | 3 | |
i 4. Tylko 3k i 4k
19 mar 19:11
Eta:

Nie pomyślałabym ,że takich rzeczy nie wiesz
| | 4 | | 4k | | H | |
W treści tgα= |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3k | | hp | |
H=4k , h
p=3k to h
s= 5k ( bo trójkąt egipski
19 mar 19:12
jaros: a gdybyś mi mogła powiedzieć to jak obliczyłaś k=8?
19 mar 19:25
jaros:
19 mar 19:44
Eta:
| | 30*40 | |
3k=hp= |
| = 24 ⇒ k=8 |
| | 50 | |
19 mar 19:49
arek: | | 30*40 | |
skąd się wzięło hp= |
| |
| | 50 | |
19 mar 20:12
Eta:

Achhhh z Wami " niedouczkami"
to
=========
Jasne ?
19 mar 20:21
arek: Si dziękuje
19 mar 20:35