Matematyka geometria
Mk: Stosunek miar kątów położnych przy jednym boku równoległoboku ABCD jest równy 1:2 A stosunek
długości wysokości tego równoległoboku jest równy 2:3
Wiedząc że obwód tego równoległoboku jest równy 50 oblicz długość przekątnej BD
19 mar 16:57
Szkolniak:
α+β=180
o, zatem α=60
o
| | h1 | | 2 | | 3 | |
1) |
| = |
| ⇒ h2= |
| h1 |
| | h2 | | 3 | | 2 | |
2) a+b=25
3) ah
1=bh
2
wyznaczasz z tego długości boków i przekątna z twierdzenia cosinusów
19 mar 17:05
janek191:
Patrz na forum 16 III o 16,59
19 mar 17:26