Rozważamy wszystkie walce o objętości V
anetka: Rozważamy wszystkie walce o objętości V . Wyznacz wysokość i promień podstawy tego z
rozważanych walców, którego pole powierzchni całkowitej jest najmniejsze. Oblicz to pole.
V=π*r
2*h
Pc=2*π*r
2+2π*r*h
h=
Vπr2
Pc=2*π*r
2+2*π*r*(
Vπr2)
Pc=2*π*r
2+
2Vπr
co dalej

i czy to co zroibłam jest dobrze
19 mar 16:50
19 mar 17:01
anetka: czemu znika to 2π potem
19 mar 18:54
Jerzy:
To pewin skrót myślowy,bo stała 2π nie ma wpływu na miejsca zerowe pochodnej.
19 mar 19:24
anetka: a faktycznie dziekuje
19 mar 19:27
anetka: pochodna wynosi 2r+V/πr
2
19 mar 19:31
salamandra: Coś nie tak, pokaz jak liczysz
19 mar 20:02
anetka: nie wiem cos mi nie wychodzi.... moglabys mi pokazac jak powinna wygladac
20 mar 12:44
wredulus_pospolitus:
| | V | | V | | 1 | |
f(r) = r2 + r |
| = r2 + |
| * |
| |
| | π*r2 | | π | | r | |
20 mar 12:46
anetka: czemu minus
20 mar 16:44
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
bo pochodna z funkcji g(x) = |
| to g'(x) = − |
| |
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
albo jak wolisz: g(x) = |
| = x−1 |
| | x | |
więc stosujemy wzór na pochodną (x
α)' = α*x
α−1 w tym przypadku α = −1
| | 1 | |
więc g'(x) = −1 * x−1−1 = − x−2 = − |
| |
| | x2 | |
20 mar 16:48