Statystyka
Aneyh: Czas przejazdu trasy slalomu jest zmienną losową o rozkładzie normalnym. Najwięcej zawodników
przejeżdżało tę trasę w ciągu około 1,5 minuty, zaś 33% zawodników jechało dłużej niż 1,588.
a) Jak często można spotkać zawodnika, który przejeżdża tę trasę dokładnie w 1,6 minuty?
b) Jaki czas przejazdu miało 10 % najlepszych zawodników.
Mam problem z wyznaczeniem odchylenia standardowego.
P(X>1,588)=0,33
P(U>(1,588−1,5)/a)=P(U>0,088/a)=1−P(U<0,088/a)=1−Φ(0,088/a)=0,33
1−Φ(0,088/a) = 0,33
Φ(0,088/a)=0,77
0,088/a=0,74
a=0,1189...
Wynik w odpowiedziach jest inny