Kombinatoryka
salamandra: Ile jest wyrazów mających sens lub nie co najwyżej czteroliterowych ułożonych ze słowa : kiwi,
mama
Jak to za pomocą reguły mnożenia zapisać? W książce jest tylko drzewkiem, a nie podchodzą mi te
drzewka
19 mar 16:21
Mila:
kiwi
− wyrazy jednoliterowe: 3 {k,i,w}
− wyrazy dwuliterowe :
3*2 +1 =7
− wyrazy 3−literowe
a) wyrazy z jedną literą i
3*2=6
b) wyrazy z dwiema literami i
− 4−literowe
=======
Razem 3+7+12+12=34
taką masz odpowiedź? Czy coś pominęłam?
20 mar 14:39
salamandra: Zgadza się

Czemu jest w dwuliterowych +1?
20 mar 15:07
Saizou :
Mila zakłada, że w 2−literowych litery się nie powtarzają, czyli takich wyrazów jest 3*2,
ale jest jeszcze wyraz "ii"
20 mar 15:21
salamandra: Ok, a w b) oraz w 4−literowych ten ułamek jak odczytywać?
20 mar 15:24
Mila:
4 różne litery możesz przestawić na 4! sposobów, ponieważ przestawienie dwóch
jednakowych miedzy sobą nie daje nowej sytuacji ,
to dzielisz przez 2!
20 mar 15:26
salamandra: Dziękuję

zapomniało się
20 mar 15:58