Wyznacz równanie prostej
Frajvald: Dzień dobry mógłby ktoś dać pomysł jak skończyć?
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu
x + 2y −8 = 0 , a ramię AC tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu
7x −11y +119 = 0 . Wyznacz równanie prostej BC wiedząc, że pole trójkąta ABC jest
równe 75.
Obliczyłem już punkt A(−6,7) i współczynnik kierunkowy prostej BC: y= −13x+b nie wiem jak
wyliczyć to b, próbowałem obliczyć z zależności |AC|=|BC| ale nic sensownego nie wychodziło
19 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
Proponuję:
1) wyznaczyć tg (∡BAC) posiłkując się współczynnikami kierunkowymi prostych danych w zadaniu
2) drugim równaniem będzie równanie pola trójkąta 75 = |AD|*h (AD − połowa podstawy, którą
też w tgα wykorzystasz)
3) wyznaczasz |AD| i h −−−> dalej już masz z górki
19 mar 15:10
Frajvald: | | 1 | |
Dzięki, obliczyłem AB = 6√5 i próbowałem obliczyć B z tego że |AB|=(x+6)2+( |
| x−3)2=45 |
| | 2 | |
ale wynik mi sie kompletnie nie zgadza z odpowiedzia
19 mar 15:45