Statystyka
Aneyh: Czas pracy baterii pewnego typu (godz.) jest zmienną losową o rozkładzie N(370,30). Po analizie
kosztów producent zdecydował, że może uwzględnić reklamacje nie wiecej niz 1% sprzedanych
baterii.
Jaki czas pracy należy napisać na opakowaniu baterii jako minimalny gwarantowany?
19 mar 14:54
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Przeprowadzamy standaryzację
Krok 2:
Odnajdujemy w tablicach odpowiednie prawdopodobieństwo.
19 mar 15:23
wredulus_pospolitus:
i tu także pokaż jak robisz
19 mar 15:25
Aneyh: Rozwiązałem to zadanie, ale albo mam gdzieś błąd, albo czegoś nie rozumiem.
N(370;30)
P(X>a)=0,99
P(X>a)=P(U>(a−370)/30)=1−P(U<(a−370)/30)=1−Φ((a−370)/30)=0,99
I w tym momencie, jeśli założę, że (a−370)/30) ma ujemny znak i zamienię to co powyżej na
1−(1−Φ((a−370)/30)), to:
Φ((a−370)/30)=0,99
(a−370)/30)=2,33
a=300,1
Wynik się zgadza, ale tak jak mówię, zrobiłem to metodą prób i błędów i nie rozumiem tego
19 mar 15:28
Leszek: Dobrze zrobiles , popatrz na wykres rozkladu normalnego (Gaussa ) na prawo i lewo od μ.
19 mar 15:30
Aneyh: @Leszek
Czyli to przejście, gdzie uznaję, że (a−370)/30) ma ujemny znak, również jest prawidłowe? Czy
jest jakaś zasada, z której to wynika? Dopiero zaczynam uczyć się statystyki i ciężko mi
samemu zacząć
19 mar 15:33
Aneyh: Obecnie w zadaniach problem sprawia mi to, że nie rozumiem co mam zrobić, kiedy wartość Φ
wychodzi mi mniejsza od 0,5. Przecież nie ma takich wartość w tablicach

19 mar 15:37
Leszek: Ala wykres jest symetryczny wzgledem wartosci sredniej !
Popatrz do podrecznika wszystko jest ladnie narysowane !
Ja uzywam w tej chwili komorki wiec praktycznie nie ma rysunkow !
19 mar 15:41