Dla jakich wartości a funkcja f(x)=(3a−2)x +a−12 ma miejsce zerowe
kacper3k29: Dla jakich wartości a funkcja f(x)=(3a−2)x +a−12 ma miejsce zerowe
Prosze o szybka pomoc
19 mar 14:48
Leszek: | | 12−a | |
f(x) = 0 ⇒ x= |
| ⇒ a≠ 2/3 |
| | 3a−2 | |
19 mar 14:50
kacper3k29: możesz mi to opisac jak to zrobiłeś?
19 mar 14:52
Leszek: ( 3a−2)x +a−12 = 0 ⇒ (3a−2)x = 12−a / ( 3a−2 )⇒ x=........
19 mar 14:56
Tadeusz:
... to nie całkiem dozwolenie uproszczenie

ale w warunkach tego zadania ujdzie
19 mar 15:00
kacper3k29: dziękuje
19 mar 15:09