Statystyka
Aneyh: Zmienna losowa X ma rozkład N(1,2). Wyznacz stałą "a" tak, aby P( |X −1| < a) = 0,95
19 mar 14:45
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
Wykonanie standaryzacji
Krok 2:
Odszukanie w tablicach odpowiedniego prawdopodobieństwa
19 mar 15:21
Aneyh: Tak, wiem jak to teoretycznie zrobić, ale gdzieś popełniam błąd i wychodzi mi zły wynik i nie
mogę znaleźć tego błędu
19 mar 15:23
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak robisz
19 mar 15:25
Aneyh: N(1,2)
P(|X−1|<a)=P(U<(a+1−1)/2)=Φ(a/2)
a/2=1,65
a=3,3
Zły wynik
19 mar 15:57
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że P(|X−1| < a) = P( −a < X−1 < a)
19 mar 16:01
wredulus_pospolitus:
Ty wyznaczyłeś 'a' dla P(X−1 < a) = 0.95
19 mar 16:01
wredulus_pospolitus:
A powinieneś wyznaczyć 'a' dla:
P(X−1 < a) − P(X−1 < −a) = 0.95
19 mar 16:02
Aneyh: Ok, wynik wyszedł poprawny, ale mam jeszcze jedno pytanie.
Dlaczego kiedy rozbiłem moduł w taki sposób:
|X−1|<a
X−1 < a X−1 > −a
Wynik nie wychodzi? Patrząc na to rozwiązanie, różnią się one znakiem nierówności, ale nie wiem
z czego to wynika.
19 mar 16:15