Rozwiąż wyrażenie z trygonometrii
Maturzysta: Rozwiąż wyrażenie:
2sin2(27)+cos2(27)+sin2(52)
19 mar 14:42
Leszek: Czy napewno tresc jest poprawnie napisana ? ?
19 mar 14:54
Maturzysta: pełna treść brzmi:
| 2sin2(27)+cos2(27)+sin2(52) | |
| |
| sin2(52)+cos2(52) | |
Odpowiedzi:
a)2
b)0,5
c)0
d)sin
2(52)
19 mar 14:58
Leszek: To zupelnie inne zadanie ! !
| ( sin227° + cos227°) + ( sin227° + sin252°) | |
| = sin227° + sin252° |
| 1 | |
19 mar 15:22
Maturzysta: Nie widzę związku, ponieważ i tak Mianownik jest równy 1, a to co zapisałeś kompletnie nie
rozumiem

możesz jaśniej
19 mar 15:33
Leszek: Rozpisalem: 2sin227° = sin227° + sin227°
Ale i tak masz bledna tresc , raczej powinno byc sin263°
w moim wpisie po prawej stronie powinno byc = 1 + sin227° + sin252°
19 mar 15:38
Maturzysta: Widocznie układający treść popełnił błąd, przepisałem tak jak dostaliśmy MATURA 2020 marzec
próbna
19 mar 15:40
Leszek: Gdyby bylo : sin263° = cos2 27 ° ( wzor redukcyjny ) czyli caly wynik = 2
19 mar 15:43
Maturzysta: Rozumiem, dzieki za pomoc
19 mar 15:54