Udowodnij, że jeżeli liczba całkowita n nie jest podzielna przez 3, to wyrażeni
monika: Udowodnij, że jeżeli liczba całkowita n nie jest podzielna przez 3, to wyrażenie n4−17n2+7
jest podzielne przez 9.
19 mar 13:06
Saizou :
skoro n nie jest podzielne przez 3 to jest postaci
1) n=3k+1 2) n=3k+2 (co odpowiada przypadkowi n=3k−1)
Podstaw i redukuj wyrażenia
19 mar 13:15
xyz:
n = 3k+1 lub n = 3k+2 , k ∊ ℤ (całkowitych)
Dla n = 3k+1
n4 − 17n2 + 7 = (3k+1)4 − 17 * (3k+1)2 + 7 = ... = 9(9k4+12k3−11k2−10k−1)
zatem dzieli się przez 9.
19 mar 13:22
xyz: Dla n = 3k+2 sama.
19 mar 13:23
janek: dziekuje za pomoc
19 mar 13:25