Wyznacz pole obszaru opisanego układem nierówności
Frajvald: Witam mógłby ktoś pomóc z czymś takim?
Wyznacz pole obszaru opisanego układem nierówności:
| ⎧ | (x−3)2+(y−4)2<=6 | |
| ⎜ | x−y+5>=0 | |
| ⎨ | x+y−3>=0 |
|
| ⎩ | x+y−11<=0 | |
Próbowałem wyliczyć punkty przecięcia okręgu i prostych ale wychodzi mi że okrąg i proste nigdy
się nie przecinają więc nie wiem jak to dalej ruszyć.
19 mar 12:43
ite: Tu nie ma okręgu, jest koło.
Pozostałe nierówności wyznaczają półpłaszczyzny.
19 mar 12:55
Frajvald: Nie do końca rozumiem, mógłbyś pokazać jak zacząć to liczyć?
19 mar 12:59
xyz:
x−y+5 ≥ 0 −−> y ≤x + 5 (rysujesz prosta y=x+5 i zaznaczasz obszar ponizej tej prostej)
x+y−3 ≥ 0 −−> y ≥ −x+3 (rysujesz prosta y= −x+3 i zaznaczasz obszar powyzej tej prostej)
trzeci analogicznie
natomiast
(x−3)2 + (y−4)2 ≤ 6 to jest kolo (bo jest ≤ 6 a nie = 6, wtedy bylby okrag)
zatem S(3,4) r = √6 (zamalowujesz te kolo w srodku)
19 mar 13:03
ite: równanie okręgu
(x−3)2+(y−4)2=6
równanie koła
(x−3)2+(y−4)2≤6
równanie opisujące wnętrze koła
(x−3)2+(y−4)2<6
równanie opisujące zewnętrze koła
(x−3)2+(y−4)2>6
równanie prostej x+y−3=0
równania opisujące półpłaszczyznę x+y−3>0 lub x+y−3<0 bez brzegu /czyli bez prostej/
równania opisujące półpłaszczyznę x+y−3≥0 lub x+y−3≤0 z brzegiem /czyli bez prostej/
↑ Czy to wiesz i umiesz to narysować? ↑
19 mar 13:07
Jerzy:

Wyglada na to,ze jest to pole tego koła.
19 mar 13:08
Frajvald: ite tak umiem i narysywałem to tak samo jak Jerzy tyle że odpowiedz jest P = 24+4PI więc
myślałem ze cos zle narysowalem
19 mar 13:17
ite: Ja też mam taki rysunek i wynik jak Jerzy.
19 mar 13:23