Liczę na pomoc, pozdrawiam serdecznie
Buła: Zadanie 1.
Okrąg opisany na trójkącie ABC ma promień 12 cm a bok AB ma długość równa 12√3 cm. Wyznacz
miarę kąta ACB.
Zadanie 2.
Boki trójkąta ABC maja długości : 8cm, 9 cm i 10 cm. Wyznacz miarę najmniejszego kąta w tym
trójkącie.
Zadanie 3.
W trójkącie ABC dane są długości boków │AB│= 14 cm, │BC│= 18 cm, │AC│= 20 cm. Wyznacz długości
środkowych AD i BE.
Zadanie 4.
W równoległoboku ABCD dane są długości boków │AB│=12 i │BC│=8 . Kąt ABC ma miarę 45°.
Wyznacz długości przekątnych tego równoległoboku.
19 mar 12:39
xyz: zad 4.
2 razy tw. cosinusow
19 mar 13:28
Buła: coś więcej?
19 mar 13:33
janek191:

c = 12
√3
Mamy
(12
√3)
2 = 144 + 144 −2*144*cosγ
432 − 288 = −288 cos γ
144 = −288 cos γ
cos γ = − 0,5
γ = 120
o
więc
I ∡ ACB I = 0,5*120
o = 60
o
19 mar 13:35
Tadeusz:

W pierwszym ... policzysz kąt ASB a kąt ACB jest xrazy mniejszy
19 mar 13:40
janek191:
z.2
8
2 = 9
2 + 10
2 − 2*9*10*cos α
64 = 81 + 100 − 180 cos α
180 cos α = 117
| | 117 | | 13 | |
cos α = |
| = |
| = 0,65 |
| | 180 | | 20 | |
Odczytaj z tablic
19 mar 13:40