wykres funkcji
sarna: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x|, a następnie naszkicuj wykres funkcji g(x)=|x|+a jeśli
wiadomo że:
a) zbiorem wartości funkcji g jest przedział [1:∞]
b) miejscem zerowym funkcji g są liczby −4 i 4.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznacza to g na początku wzoru?
będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
19 mar 12:21
Jerzy:
To skrócony zapis funkcji g(x)
19 mar 12:32
sarna: A co oznacza to a?
19 mar 12:39
piotr:
f(x) = |x|
g(x) = |x| + 1⇒ a=1
g(x) = |x| + 1⇒ a=−4
g to tylko oznaczenie funkcji dla odróżnienia od funkcji f(x)
funkcję można oznaczy każdą literą
f, g, h, m, p ....jakakolwiek
19 mar 12:39
Jerzy:

a) niebieski
b) zielony
19 mar 12:40
sarna: Dziękuję za pomoc
19 mar 12:44
piotr: **
g(x) = |x| − 4 ⇒ a=−4
19 mar 12:51