matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Błąd względny
Lancelot:
Oszacuj błąd względny δv objętości prostopadłościanu V, jeżeli pomiaru jego boków x,y,z dokonano z dokładnością odpowiednio Δx, Δy, Δz. Proszę o wytłumaczenie
19 mar 11:48
Leszek:
V= xyz , δV = yzδx + xzδy + yzδz ⇒ΔV/V = Δx/x + Δy/y + Δz/z
19 mar 14:27