trygonometria
febio: | | 5cos2x+sinx−1 | |
Rozwiąż równanie |
| =2 przedziale <0,2π> |
| | 1−sin3x | |
18 mar 22:57
febio: czy tu dodatkowym założeniem będzie 1−sin3x#0? i wtedy mnoze ?
18 mar 22:58
wredulus_pospolitus:
1)
licznik:
5cos2x + sinx − 1 = (5 − 5sin2x) + sinx − 1 = −(5sin2x − sinx − 4) = −(5sinx + 4)(sinx − 1)
mianownik:
1 − sin3x = (1−sinx)(1 + sinx + sin2x)
skracasz. później mnożysz przez mianownik i rozwiązujesz dalej
18 mar 23:00
wredulus_pospolitus:
oczywiście że to założenie musi się znaleźć
18 mar 23:01
lolo: po skróceniu wychodzi
18 mar 23:11
a7: potem wymnażasz
i zostaje 2sin2x−3sinx−2=0
podstawiasz sinx=t i zał t∊<−1,1>
2t2−3t−2=0
Δ=25 √Δ=5
t1=2 sprzeczne t2= −1
sinx=−1
dokończ
18 mar 23:43