ciagi
lolo: Wszystkie wyrazy nieskończonego ciągu geometrycznego an, określonego dla n≥1są dodatnie oraz
spełniony jest warunek:
a2+a4+a6+...a2n+...
−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 10. Wyznacz iloraz tego ciągu
a4+a8+a12+...+a4n+...
18 mar 22:12
lolo: przypomni ktoś jak wyznaczyć iloraz takiego ciągu opartego na samych wyrazach?
18 mar 22:32
wredulus_pospolitus:
zauważ, że można to zapisać jako:
Licznik:
a2 + a2q2 + a2*q4 + ... + a2*q2n−2+ ...
Mianownik:
a2*q2 + a2*q6 + a2*q10 + ... + a2*q4n−2 + ...
skorzystaj z tego
18 mar 22:32
lolo: dzięki
18 mar 22:39
lolo: a takie pytanko jeszcze dlaczego a2n to akurat a2q2n−2 oraz a4n to a2*q4n−2 przypomnisz mi
skąd to się brało?
18 mar 22:43
wredulus_pospolitus:
w ciągu geometrycznym
an = a1*qn−1
a ogólnie:
an = ar*qn−r
więc
a2n = a2*q2n − 2
18 mar 22:56
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz −−− ten sam wzór, ale w innej postaci:
18 mar 22:57
lolo: a no faktycznie , dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy !
18 mar 22:58