Ciągi
Kasia: Trzy liczby których suma jest równa 52 tworzą ciąg geometryczny. Jeśli pierwszą liczbę
zmniejszymy o 16 to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby. Proszę o najdokładniejsze
rozwiązanie ponieważ to zadanie jest wzięte z matury próbnej i kosztuje aż 10%
18 mar 20:59
a7: 5 pkt?
18 mar 21:01
18 mar 21:04
Leszek: Ciag geometryczny : a,aq,aq2 , a( 1+q+q2) =52
a−16 , aq, aq2 , ciag arytmetyczny ⇒ 2aq = aq2(a−16)⇒ 2 = q( a−16)⇒ a= (2+16q)/q
Masz dwa rownania z dwoma niewiadomymi , rozwiaz !
18 mar 21:07
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg geom. ⇒ b2=a*c
a−16, b,c −− tworzą ciąg aryt. ⇒ 2b= a−16+c
1/ b2=ac
2/ a+b+c=52
3/ 2b=a+c−16 ⇒ 3b+16 = a+b+c =52 ⇒ b=12
z 1/ ac=144
z 2/ a+c=40
to a= 36 i c=4 lub a= 4 i c= 36
Odp: takimi liczbami są:
36,12,4 lub 4,12,36
===================
18 mar 21:21