Statystyka
Aneyh: Wiadomo, że p−wo urodzenia się dziewczynki wynosi 0,48.
a) Jakie jest p−wo, że w rodzinie z trójką dzieci będą dwie dziewczynki?
b) Podaj rozkład p−wa liczby dziewczynek w rodzinie z trójką dzieci. Wyznacz E(X) i D(X).
c) Co jest bardziej prawdopodobne w rodzinie z trójką dzieci: wszystkie są dziewczynkami czy
wszystkie są chłopcami?
d) Oblicz p−wo, że w rodzinie z trójką dzieci ⅔ stanowić będą dziewczynki. Wyznacz E(W) i D(W)
gdzie W – zmienna oznaczająca frakcję ( częstość) dziewczynek w rodzinie z trójką dzieci.
Moja próba rozwiązania:
| | | |
a) P(2)= | x 0,482 x 0,521 = 0,359424 |
| | |
b) Korzystając z tego samego wzoru co wcześniej
P(0) = 0,140608
P(1) = 0,38938
P(3) = 0,11059
P(2) obliczone w podpunkcie a
E(X) = 3 x 0,48 = 1,44
D(X) =
√1,44 x 0,52 = 0,86533
c) P' = 1−0,48=0,52 − prawdopodobieństwo narodzin chłopca
| | | |
P(3) = | x 0,523 x 0,480 = 0,140608 |
| | |
Odp. Bardziej prawdopodobne jest to, że wszystkie dzieci są chłopcami.
d) Tutaj nie wiem jak mam to zrobić. Czy w odniesieniu do 1 zdania mam zastosować wzór na
częstość sukcesów? Jeśli tak to dlaczego ten, a nie tak jak poprzednio na liczbę sukcesów.
Dziękuję za pomoc
Aneyh: Poprawka*
Wzory na P(X=k) i P(W= k/n) są identyczne, więc wynik wychodzi te sam, ale czy ktoś mógłby mi
wytłumaczyć, czy w podpunkcie d liczymy P(X) czy P(W) i dlaczego?