Funkcje trygonometryczne
Metionina: Oblicz wartość wyrażenia
U{ −3 cos a + 6 sin a } { 8 sin a + 3 cos a }
ctg a = −2
18 mar 20:38
Metionina: To jest ułamek. Pierwsza klamerką to licznik, a druga to mianownik
18 mar 20:39
Metionina: To jest ułamek. Pierwsza klamerką to licznik, a druga to mianownik
18 mar 20:39
Jerzy:
A treść zadania ?
18 mar 20:40
janek191:
Podziel licznik i mianownik przez sin α
18 mar 20:40
janek191:
Oblicz wartość wyrażenia

gdy ctg α = − 2
18 mar 20:41
a7: dzielimy licznik i mianownik przez sina i wychodzi (−3ctga+6)/(3ctga+8)=12/2=6
18 mar 20:43
Metionina: Nie wiem jak, nie rozumiem tego
18 mar 20:43
18 mar 20:46
janek191:
| | cos α | |
Oraz |
| = ctg α = −2 |
| | sin α | |
18 mar 20:55
a7:
mnożysz licznik i mianownik przez 1/sina
18 mar 21:07