Objętość graniastosłupa
Kasia: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna o długości 5 jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem α takim że sinα = 35 . Wyznacz objętość tego graniastosłupa. Proszę o
dokładne obliczenia
18 mar 20:29
wredulus_pospolitus:

przekątna = 5
| | H | |
z funkcji trygonometrycznych: sinα = |
| −−−> H = 3 |
| | 5 | |
d =

wtedy:
a =

V = P
p*H = ...
18 mar 20:33
janek191:

Mamy
więc
x = 4
P
p = 0,5 x
2 = 0,5 *16 = 8
V = P
p*h = 8*3 = 24 [j
3]
18 mar 20:36
Kasia: janek191 skąd w Pp wzięło się 0,5x2 ?
18 mar 20:47
janek191:

Pole kwadratu
P = 0,5 d
2
gdy d − długość przekątnej tego kwadratu.
18 mar 20:51