Procenty
Kasia: W pewnej klasie liczba dziewcząt stanowi 60% liczby wszystkich uczniów. Gdyby 6 dziewcząt
przeniosło się do innej klasy w klasie pozostałoby po tyle samo dziewcząt i chłopców. Oblicz
ile osób liczy ta klasa oraz ile jest w niej chłopców. Jest to zadanie maturalne i generalnie
potrafię dojść do wyniku jakim jest 30 osób w klasie z czego 12 to chłopcy jednak straciłam
jeden punkt za nieoczywiste obliczenia. Bardzo proszę o poprawne rozpisanie działań z tego
zadania
18 mar 20:24
janek191:
x − liczba uczniów
0,6 x − liczba dziewcząt
0,4 x − liczba chłopców
Mamy
0,6 x − 6 = 0,4 x
0,2 x = 6 /*5
x = 30
=====
0,4*30 = 12
18 mar 20:30