Rozwiąż równianie 3x^3-2x^2+3x-2=0
piotrulo: Rozwiąż równianie 3x
3−2x
2+3x−2=0
najmniejszym pierwiastkiem równania jest .... ?
podaj cyfrę jedności sumy pierwiastków równania: .... ?
Jak przekształcić to równanie tak aby można było liczyć deltę?
18 mar 20:17
Szkolniak: x
2(3x−2)+(3x−2)=0
(3x−2)(x
2+1)=0
| | 2 | |
jedynym pierwiastkiem tego równania jest liczba |
| |
| | 3 | |
18 mar 20:19
a7:
3x(x2+1)−2(x2+1)=(3x−2)(x2+1)
18 mar 20:19
Jerzy:
A po co Δ ?
x2(3x − 2) + 1*(3x − 2) = 0 , teraz dasz radę ?
18 mar 20:20
piotrulo: Skoro równanie ma jeden pierwiastek to co mam wpisać w podpunkcie b?
18 mar 20:21
wredulus_pospolitus:
suma pierwiastków = tenże jedyny pierwiastek ... cyfra jedności = 0
18 mar 20:22
piotrulo: dzięki
18 mar 20:26