Odcinek |AB|, gdzie A(-2,4) , B(6,-2) jest podstawą trójkąta równoramiennego
hidzabi: Odcinek |AB|, gdzie A(−2,4) , B(6,−2) jest podstawą trójkąta równoramiennego. Trzeci
wierzchołek C należy
do osi OY. Oblicz długość podstawy |AB|.
1. Odp: |AB|=
2. Podaj rzędną punktu C (zapisz wynik w postaci ułamka licznik/mianownik):
3. Wyznacz równanie symetralnej odcinka |AB|w postaci y = ax+b (zapisz wynik w postaci ułamka
licznik/mianownik)
a=
b=
18 mar 20:09
janek191:
→
AB = [ 6 −(−2), −2 − 4] = [ 8, − 6]
I AB I = √82 + (−6)2 = 10
18 mar 20:12
janek191:
C = ( 0, y)
I AC I = I BC I
Dokończ
18 mar 20:14