Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.
ewelona: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.
Dziecko wypiło lekarstwo do połowy wysokości miarki. Jaką część dawki (w procentach)
zażyło dziecko?
Jaka część lekarstwa pozostała (w procentach)?
18 mar 20:03
18 mar 20:05
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów (albo jak wolisz ... tw. Talesa):
| r | | h | |
| = |
| −> r = ...R  |
| R | | h+h | |
U{V
mały stożek}{V
duży stożek = ... ile

To ile procent dziecko wypiło
18 mar 20:07
Eta:
Dziecko do 18 lat nie może pić "procentów"
18 mar 20:20
ewelona: Nadal nie mam pojecia jak to zrobic, czy ktoś może mi to jakoś jaśniej wytłumaczyć?
19 mar 15:02
wredulus_pospolitus:
"Jaśniej" to już tylko dać gotowca
19 mar 15:06
daras: pamiętaj, że są to % objętościowe a nie zawartości etanolu w kieliszku
19 mar 15:40