Długości boków (a<b<c) trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu
ewelona: Długości boków (a<b<c) trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o
różnicy 2.
Oblicz te boki.
a=
b=
c=
18 mar 19:47
a7: a=2√3
18 mar 19:51
janek191:
( a − r)2 + a2 = ( a + r)2
a2 − 2 ar + r2 + a2 = a2 + 2 a r + r2
a2 − 4a r = 0
a*(a − 4r) = 0
a*( a − 8) = 0
a = 8
Odp. 6,8,10
============
18 mar 19:56
a7: tak u mnie błąd a=6
18 mar 20:00
Eta:
A jakie będą długości takich boków gdy r=3
Ano: 9,12,15
trójkąt egipski ma taką własność
18 mar 20:03