Wyznacz wartość b i c w funkcji kwadratowej
Kasia: Funkcja kwadratowa o wzorze f(x) =−x2 + bc +c ma dwa miejsca zerowe x1 = 1 i x2 = −3 .
Wyznacz wartość liczbową współczynników b i c. Bardzo proszę o pełne rozwiązanie
18 mar 19:45
Jerzy:
f(1) = 0
f(−3) = 0
układ dwóch równań i dwie niewiadome: b i c
18 mar 19:48
Eta:
Bez układów !
Ze wzorów Viete'a
x1+x2= b ⇒ b=...
x1*x2= −c ⇒ c=...
18 mar 19:54
Kasia: z układu równań wychodzi mi b=2 ale nie wiem jak obliczyć c
18 mar 20:15
Eta:
b= −2 , c= 3
18 mar 20:16
a7: x1*x2=−c
c=3
x1+x2=−2 b=−2
18 mar 20:17
Eta:
3 sposób
f(x)= −(x+3)(x−1) = −x2−2x+3=0
b= −2 c= 3
18 mar 20:18