Ciągi
Kasia: Uzasadnij że jeśli miary kątów wewnętrznych pewnego trójkąta są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego to jeden z tych kątów ma miarę 60 stopni. Bardzo proszę o pełne rozwiązanie
18 mar 19:41
a7: no a jaka jest suma miar kątów w trójkącie?
18 mar 19:43
Eta:

α+α−r+α+r=180
o ⇒ ........
18 mar 19:43
a7: α+α+r+α+2r=180
3(α+r)=180
α+r=60
c.n.w.
18 mar 19:44
Leszek: α + α +r +α +2r = 180 ° ⇒ 3α +3rv= 180 ° ⇒ α +r = 60°
18 mar 19:45
janek191:
( x −r) + x + ( x + r) = 180o
3 x = 180o
x = 60o
18 mar 19:46
Eta:
A u mnie α=60
o
18 mar 19:59