matematykaszkolna.pl
PROSZE I BLAGAM pATRYCJA ;(: mam zadania z logarytmów. bardzo prosze o pomoc. musze poprawic jedynki 1.W układzie współrzędnych XOY narysuj zbiór rozwiązań nierówności: a) log|y| |x| > 0
 log2 |x| 
b)

≥ 1
 y 
2. Na płaszczyźnie XOY narysuj zbiór punktów spełniających układ: 2logy x < logy (6 – 5x2)
 3 
log2 y + log2 (

– y) ≤ −3
 4 
24 lut 23:11
Zielona Gałązka: a) z założeń logarytmów mamy, że podstawa y musi być >o i różna od 1. Liczba logarytmowana x musi być większa od zera. Więc wykres bedzie przebiegał przez I ćwiartke układu współrzędnych A na prostej y=1 nie będzie miał wartości (puste kółka). Zamień 0 po lewej stronie na logarytm o podstawie y z liczby 1 Opuść z obu stron logarytmy. Otrzymasz x>1, teraz już łatwo coś takiego narysować na układzie współrzędnych.
24 lut 23:54
anmario: Zielona Gałązko uważaj, żeby nie zaszkodzić temu, któremu chcesz pomóc. Twoje wskazówki są błędne.
24 lut 23:57
paula126: rysunekProszę o pomoc− nie rozumiem logarytmów:( jak rozwiązać log2(x+1) /log3(x+1) 9log3x/4log2x log2x5/log8x
25 lut 21:46
Klara: zapisz to porządnie Co to jest? .... równanie , nierówność , czy jeszcze coś innego Jaka jest dyspozycja do tego zadania? ..... to ważne !
25 lut 22:02
paula126: Mam uprościć wyrażenia wykorzystując własności logarytmów! to "/"oznacza kreskę ułamkową, zrozumiałaś
25 lut 22:45
paula126: Nie rozumiem, albo to zadanie jest zbyt trudne dla ciebie Klaro, albo obraziłaś się, że potraktowałam cię w mojej odpowiedzi tak samo chamsko jak ty.
27 lut 11:41