Prawdopodobieństwo
kiki4: Prawdopodobieństwo, że w pojedynczym rzucie kostką wypadnie liczba oczek podzielna przez 2
lub przez 3 wynosi?
Nigdy nie umiałem prawdopodobieństwa

Ω będzie 6?
18 mar 19:19
wredulus_pospolitus:
tak #Ω = 6
18 mar 19:20
kiki4: Więc Ω= 6
Obliczam teraz A i wydaje mi sie ze bedzie to 4
Więc P(A)= 4/6 = 2/3?
18 mar 19:22
Eta:
18 mar 19:22
kiki4: dzięki
18 mar 19:23
Eta:

zdrowsze
18 mar 19:25
Leszek: Skorzystaj ze wzoru : P(A ∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
A − zdarzenie ze otrzymana liczba oczek jest podzielna przez 2
B − zdarzenie ze otrzymana liczba oczek jest podzielna przez 3
A∩B − zdarzenie ze otrzymana liczba oczek jest podzielna przez 2 i 3 czyli przez 6
18 mar 19:26
wredulus_pospolitus:
Leszek ... przy 6 elementach

Szkoda wzoru

Szybciej będzie wypisać zdarzenia sprzyjające
18 mar 19:27
Leszek: Tak ,ale chcialem pokazac dla @kiki4 , jak trzeba rozwiazac zadania z alternatywa !
Ostatnio na maturze probnej na poziomie podstawowym bylo zadanie :
Ze zbioru liczb { 1,2,3,4,5,6,7,8,9 } losujemy jedna liczbe , Obliczyc prawdopodobienstwo
wylosowania liczby podzielnej przez 2 lub przez 3 .
18 mar 19:34